1. Intake
De intake bestaat uit enkele gesprekken met leidinggevenden of sleutelfiguren binnen de organisatie waarin we de huidige situatie en de problemen die er spelen inventariseren. We kijken hierbij naar wat er nodig is om het trajectdoel te realiseren en hoe dit traject er inhoudelijk uit dient te zien.
Het resultaat hiervan wordt vastgelegd in een plan van aanpak.
Hierin wordt vastgelegd hoe het traject er inhoudelijk uitziet, de duur ervan, wat het u gaat kosten en wat het oplevert.
Ook wordt bepaald welke afdelingen/medewerkers per fase dienen te worden betrokken bij het traject en wie/wat er nodig is om dit proces succesvol te laten zijn.
2. Voorbereiding
Indien nodig is er een voorbereidingsfase waarin gesprekken worden gevoerd met betrokken leidinggevenden/medewerkers om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren en om de verwachtingen van alle partijen duidelijk te krijgen. Op basis hiervan kan het traject inhoudelijk meer in detail worden uitgevoerd.
3. Uitvoering
Hierin worden de verschillende onderdelen van het trajectplan door de diverse betrokkenen ingevoerd binnen de organisatie en teruggekoppeld aan de opdrachtgever.
Een traject kan bestaan uit groepsgesprekken en/of een- of meerdaagse trainingen, bijvoorbeeld aan leidinggevenden. In het laatste geval kunnen na de training het proces in de organisatie verder doorvoeren; het train-de-trainer-principe.
Gesprekken en trainingen kunnen plaatsvinden op locatie bij de opdrachtgever of op een externe locatie.
4. Evaluatie en bijstelling
In de evaluatiegesprekken worden de resultaten van het traject geëvalueerd op basis van hoe medewerkers het geleerde in de praktijk hebben gebracht.
Welke ideeën en acties zijn er uitgevoerd naar aanleiding van wat men aan kennis, vaardigheden en bewustzijn heeft verworven en welke ontwikkelingen heeft dit opgeleverd? Indien nodig worden hierin onderdelen aangescherpt/verfijnd.